Förstår du vad du läser? Dag 79 Dagligt bröd

9. Därför ska ni be så: Fader vår som är i himlarna! Helgat vare ditt namn. Luk. 11:2. 10. Låt ditt rike komma. Ske din vilja, såsom i himlen, så också på jorden. 11. Vårt dagliga bröd ge oss i dag 12. och förlåt oss våra skulder, såsom också vi förlåter* dem som är oss skyldiga. *UN: vi har förlåtit. 13. Och för oss inte in i frestelse, utan fräls oss från det onda, för riket är ditt och makten och härligheten i evighet. Amen*.

Denna del av bönen fader vår måste väl ändå vara alldeles självklar med vad den betyder. Bröd kan väl inte betyda annat än bröd eller? Innan vi går på den linjen ska vi se vad bibeltolkare har kommit fram till genom historien då man inte nöjt sig med den enkla förklaringen.

1) Brödet har identifierats med brödet som delas vid Herrens nattvard. Från början har bönen fader vår varit tätt knuten till Herrens Heliga Nattvard. Oftast beds denna bön i början vid en nattvards gudstjänst. Någon har därför föreslagit att detta betyder att man dagligen skulle förätta nattvard och äta brödet.

2) Brödet har identifierats med den andliga födan från Guds ord. Så man har tagit det som en bön om  att den sanna undervisningen, den sanna läran och doktrinen som finns i skrifterna i Guds ord, vilket verkligen är en människas andliga föda och bröd.

3) Man har tänkt att bönen om brödet, handlar om Jesus själv. Det var han som sade “Jag är livets bröd” Joh 6:33-35) Då beder man att Jesus själv ska komma och bli till bröd och styrka i mitt liv.

4) Man kan tänka sig brödet i ett enbart judiskt perspektiv. Att man tänker sig brödet från det tillkommande Guds riket.I Luk 14:15 står det “15. Men då en av dem som låg till bords med honom hörde detta, sa han till honom: Välsignad* är den som får äta bröd i Guds rike.” Judarna hade en tanke om att när Messias kommer med sitt rike ska han ställa till med en stor bankett, dit alla de utvalda är inbjudna. De slaktade monstren Behemot och Leviatan, skulle förse gästerna med kött och fisk på banketten. Detta skulle vara Guds egen fest för sina utvalda. Så bönen om bröd skulle då betyda att man ber om att få vara med på festen.

Oavsett vad man tycker om dessa tolkningar så finns det svårighet här. Det är ordet som översatts med vårt dagliga bröd. Ordet, som heter epiousios, var nämligen en gåta ända in i vår tid. Man hade inte funnit detta ord i hela den grekiska litteraturen. Kyrkofadern Origenes visste detta och menade att ordet var påfunnet av Matteus själv. Det var därför ingen förstod vad det egentligen betydde.

Men helt nyligen, i modern tid, fann man ett litet fragment där ordet stod med. Det visade sig vara en kvinnas shoppinglista. Det var hennes notering om vad hon behövde skaffa för nästa dag. Där stod epiousios-bröd!

Så nu är det helt klart att vad Matteus skrev ner var en faktisk önskan att våra behov skulle mötas på det materiella området. “Ge oss vårt dagligas bröd. Gud se tillo att vi kan skaffa det som står på min shoppinglista. Se till att vi har bröd till barnen när de kommer från skolan. osv osv.

Fortsättning följer imorgon…./Stefan Hallman….www.ctvc.se