Runar Sögaard möter Åkesson – för väckelsemöte i gympasal

(Från Expressen.se)

En valrörelse innehåller många udda händelser.
På måndagskvällen inträffar kanske en av de märkligaste – i en gympasal i Uppsala.
Här håller Runar Sögaard nämligen väckelsemöte med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
– Jag har levt hela mitt liv i rampljuset. Därför vet jag hur det känns att bli förtalad, säger Sögaard och välkomnar SD-ledaren upp på scen.

På scenen står ett piano, två stolar och en mikrofon. Framför, prydligt uppställda på det enorma plastgolvet, breder ett mindre hav av plaststolar ut sig. De enorma läktarna som reser sig mot de kalla lysrören i taket gapar tomma – än så länge.
I gympasalen – lite mindre än tre veckor före valet – håller Runar Sögaard, före detta väckelsepredikant och helare, ett väckelsemöte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Runar Sögaard, före detta väckelsepredikant och helare inom pingströrelsen, håller ett väckelsemöte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Jag tycker att han och Sverigedemokraterna är värda en chans att få lov att själva få redovisa var de står, vad de tycker och hur deras politik ser ut, säger Runar Sögaard inför mötet.
Finns det något som tar emot i Sverigedemokraternas politik?
– För mig är empati väldigt mycket, och att vara generös när det kommer till att acceptera olikheter. Där ska det bli spännande att höra lite raka puckar från Jimmie, säger Runar Sögaard.
Efter ett kort möte i idrottshallens omklädningsrum, som är en del av anläggningen Fyrishov, beger sig Åkesson och Sögaard upp på scenen.

Väckelsemötet drar i gång
Till rungande applåder kliver Runar Sögaard upp på scen. Läktarna är nu i princip fullsatta.
– Jag har bott i Uppsala, det är mina gamla jaktmarker, säger Runar och syftar på skandalen då han sköt ett rådjur genom fönstret 1996.
Sögaard välkomnar sedan Åkesson upp på scen med följande ord:
– Jag har levt hela mitt liv i rampljuset. Därför vet jag hur det känns att bli förtalad, säger Sögaard och välkomnar SD-ledaren upp på scen.
Till en början frågar Sögaard om hur Åkesson har klarat av att leva under pressen i de 23 år han har varit aktiv inom SD:
– Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag i första hands drivs av min son. Man får ett annat perspektiv på tillvaron när man blir förälder. Jag trodde det var en klyscha, men det var det inte. Jag vill att min son ska växa upp i samma trygga samhälle som jag växte upp i, säger Åkesson.

Sögaard håller med om att samhället var tryggare förr.
– Jag har läst om att du ber till Gud varje dag. Varför gör du det?, frågar han.
– I ärlighetens namn känner jag mig trygg med det. Det är svårt att förklara, för jag har ingen traditionell kristen tro. Men det känns tryggt, det kanske är någon form av terapi – att prata av sig med någon. Jag ser det inte som en jultomte, utan som någon jag kan prata av mig med. Det kostar inget, och jag brukar skämtsamt säga: ”Varför skulle jag inte be?”, säger Åkesson.
Åkesson om Bibeln
Sögaard frågar vad han har för förhållningssätt till Bibeln.
– Jag har läst ganska lite i Bibeln. Det var lite under konfirmationen. Om folk frågar om jag är troende, säger jag: ”Om Gud är som en uppsättning av värderingar, då är jag troende”. Man kan inte ta kristendomen ur Sverige, eller svensk kultur ur kristendomen, säger Åkesson och fortsätter:
– Kristendomen måste ha en särställning i Sverige, annars kommer vi inte ha någon kultur kvar.
– Du blir ofta missuppfattad. Vad tänker du när du blivit som mest förtalad?, frågar Sögaard.
– Det är som du säger. Det är väldigt frustrerande att bli missuppfattad. När det är som värst, då tänker man inte. Det är bara svårt att gå och lägga sig. Men jag har varit med om mycket nu. Saker blåser över. Man får alltid ta sitt ansvar som ledare, som om någon har sagt något dumt. Men man kan inte heller vara alla till lags.

Jimmie Åkesson fortsätter:
– I somras hade jag ett samtal med en vän. Han sa: ”Du är en så inkluderande vän. Men det tror ju ingen om dig”. Jag försöker se det bästa hos människor, oavsett var man är ifrån.
– När det handlar om att hjälpa flyktingar, som man ska göra inom kristendomen, så gör vi mycket mer än andra partier, säger Åkesson.
Åkesson utfrågad om adoption
Runar Sögaard tar sedan upp en personlig sak:
– Jag har en son som har en syster, som är adopterad från Afrika. Jag är väldigt nyfiken på hur du och Sverigedemokraterna ser på det, är hon svensk?, frågar Sögaard.
– Ja, det är helt okomplicerat egentligen. Jag är uppvuxen i en generation där det var vanligt med adopterade. Jag har alltid betraktat dem som lika svenska som jag själv. Det är nästan ledsamt att man ska behöva svara på den typen av frågor, säger Åkesson och fortsätter:
– Det står i vårt partiprogram. Är du adopterad i tidig ålder ska du betraktas som svensk.
Sögaard frågar om åtgärder
Runar Sögaard talar om flyktingvågen 2015, som han menar har gjort permanent skada på Sverige. Han frågar vad Jimmie Åkesson tänker göra åt saken. SD-ledaren berättar om en rad åtgärder, och säger bland annat:
– Begår man brott ska man utvisas.
Publiken applåderar och jublar högt.
Runar Sögaard frågor sedan om vad Åkesson tycker om att flyktingar tar resurser från pensionärer.
– Jag ömmar väldigt mycket för fattigpensionärerna som blir grundlurade i varje valrörelse, säger Sögaard och kallar Stefan Löfven för ”en väldigt röd jultomte”.
– Jag prioriterar alla dagar i veckan de som har byggt det här landet och dess välfärd, svarar Jimmie Åkesson.
SD-ledaren går sedan in på att våldtäktsmän formas av kultur, och ”inte av trångboddhet”.
– Frikyrkligheten har alltid hävdat just det. Man blir inte en häst för att man går in i ett stall, säger Sögaard.
– Vi ska respektera varandras tro och vad människor har för sig i den privata sfären. Men det finns en gräns. Jag föreslog ett slöjförbud under Järvaveckan. Det är inte för att jag vill vara elak, utan för att jag vill ge de här tjejerna en chans att välja själv.
Runar Sögaard går sedan in på judendomen. Han menar att många kristna blev osäkra när Björn Söder fällde sina uttalanden om judar, eftersom Israel är en viktig plats för kristna. Sögaard frågar sedan om var Sverigedemokraterna tycker att Israels huvudstad ska ligga.
– I Jerusalem, svarar Åkesson – och möts av dånande applåder från publiken.

Hela mötet filmas även av Runar Sögaards egna fotografer och kommer finnas tillgängligt i sin helhet på hans sida på Facebook under morgondagen.