Hallmansgården

 Hallmansgården

DSC00173

 Myresjö Karlsgård

Karlsgård 1

 

Sven-Johan Pettersson köpte fastigheten Myresjö Karlsgård 1866. Sven-Johans son Per-August Svensson gifte sig med Anna 1895. 1907 kom de båda hem till Karlsgården och tog över lantbruket och skogen. Hemmansägare Per-August Svensson avled 1945 strax efter andra världskriget, lämnade änkan Anna och deras 3 söner; Axel, Erik, Arvid och en dotter Elisabeth . Sonen Axel tog över föräldragården Karlsgården 1943.  Anna Svensson dog 1965, då hon fyllt de ärorika 90 år efter troget arbete som husmor och allt vad en bondgård kräver.

 

Karlsgårds släkten Slåtter

karlsgårds släkten 2

 

Ladugården uppfördes 1882 och låg ungefär där infarten till sim- och sporthallen nu ligger. Där övriga uthus stod är det nu parkering. Gårdens areal var 102 hektar, varav 20 var åker. Axel Svensson som var den siste brukaren, övertog 1943 gården från sin far Per-August Svensson.

 

Flygfoto

 Mangårdshuset var byggt 1881 och har renoverats flera gånger under åren.

Mangårdsbyggnaden 1

 

All mark, utom bostadsbyggnaderna med tillhörande parkområde, tillhörande gården övertogs av Vetlanda kommun. Den kvarvarande delen kallas Hallmansgården och är privatägd av Stefan och Maria Hallman som köpte gården den 22 maj år 2000. På gårdens tidigare marker ligger nu sim- och sporthallen, bangolfbanan. Myrvalla samt ett stort antal villor.

 

DIGITAL CAMERA

Från år 2000 – 2002 totalrenoverades mangårdsbyggnaden utav huvudsak Stefan Hallman själv med hjälp av olika snickerifirmor, rörmokare och elfirmor. Flygelbyggnaden byggdes 1891, men ersattes 1991 av ett helt nytt Sävsjöhus.

 

Flygelbyggnad

 

På övervåningen av Mangårdsbyggnadens “övre sal” är en studio inredd, där TV-program med kristet budskap produceras.

BILD

Stefan berättar om sin upplevelse 1985….

Vi var pastorspar i Kalmar och ville komma närmare våran släkt som bodde i Sävsjö, 2 mil från Myresjö. En annan anledning för oss att flytta var att vi ville att våra pojkar skulle gå i en kristen skola. Vi bad och fastade inför nästa steg vi skulle ta. Stefan hittade Karlsgård i Myresjö på nätet att gården var till salu och hans upplevelse så många år innan gjorde att vi vågade ta utmaningen att köpa denna delvis nerbrutna gård. Högt gräs, kostig in från Vetlandavägen och Mangårdsbyggnaden var som ett spökhus. Det regnade in från taket och knappt ingen isolering i väggarna, värmen gick rakt igenom fönster och dörrar. Här började två år på heltid att restaurera Karlsgård som vi döpte om till Hallmansgården.

År 2000 byggdes ett dubbelgarage med kontor och loft med tillhörande klockstapel.
År 2004 byggdes “lilla huset på Hallmansgården” som idag används som bostadshus.

BILDER

Nya bilder från reperationer som vi gjort de här 14 åren vi bott på Hallmansgården f.d. Karlsgården i Myresjö.

Stefan kommer att göra ett bildspel av alla olika reparationer …..

Vi har också en julfilm från Hallmansgården.

Vi kommer också berätta om vår TV studio på övre salen och visa bilder från den.

Vi kommer också dela med oss de drömmar vi har för nybyggnationer på Hallmansgården som tex. tillbyggnaden av “Lilla Huset På Hallmansgården”;  där behövs kök och badrum och Ved/Cyckel/Snickarboden På Hallmansgården, idag har vi allt under stora tält med ved, gräsklipparen, cyklar m.m. denna 30 kvm byggnad har vi redan byggnadslån på och “The GreenHouse”