BIBELN 365 DAGAR – DAG 162

DAGENS TEXTER; 2 Krön. 34, 35, 36 och Joh. 19:1-22

2 Krön. 34; Den unge Josia bara 8 år när han blev kung och sedan regerade han i 31 år. Han gjorde vad som var rätt i Herrens ögon. Josia så ung som han var reformerade landet. Han ställde i ordning allt i Israels land och verkade från Jerusalem. Tex. Safan var skrivaren, Maaseja var stadens ledare, Joa var kansler, Hilkia var överstepräst, tillsyningsmän och arbetsledare var Jahat och Obadja, leviterna kom från Meraris släkt m.fl. andra leviter var skickliga musiker, INGET VAR LÄMNAT ÅT SLUMPEN!

Sedan kommer en intressant händelse, när de håller på att röja och återställa allt hittar översteprästen Hilkia lagboken som blivit given genom Mose. Hilkia går till Safan som både kunde skriva och läsa, han går till kungen för att redovisa vad som står i lagboken. Kungen ger oder att ge uttydningen till lagboken och Hilkia och andra präster ta hjälp av profetissan Hulda, Intressant!

LAGBOKEN BLIR ÅTERFUNNEN. Så otroligt intressant efter 57 år av ogudaktigt styre i Juda kommer Josia som vill gå Herrens väg. På en gång istället för att använda pengarna i templet till ogudaktiga föremål vill Josia rusta upp det som förfallet på huset. I samband med detta säger översteprästen Hilkia att han funnet LAGBOKEN. Denna lagbok, redogörelse för vad som hänt de sista åren och vilka konsekvenser detta kommer att bli på ett ogudaktigt liv. Josia blev helt förstörd när han hörde allt detta, rev sönder sina kläder och ödmjukare sig, bad och ropade till levande Gud. Här händer något mycket intressant dessa medhjälpare till kungen Josia uppsöker profetissan HULDA för att fråga vad Herrens Ord var i denna situationen. Fem män går till en kvinna för att höra Herrens ord. Dessa män var; översteprästen Hilkia, prästen Ahikam, prästen Akbor och sekreteraren Safan dessutom kungens tjänare Asaja.

Profetissan Hulda Nr. 83 av 153 kvinnonamn i hela bibel. 2 Kung. 22: 14 Profetissan Hulda var klädkammarvaktaren Sallums hustru, Sallum var son till Titva, Harhas son, de bodde i Jerusalem och profetissan Hulda hade stort förtroende i huvudstaden. Vi kan läsa i 2 Krön.34:19-28 om Hulda och denna uppkomna situation. Läs och begrunda!

Min mormor hette Hulda och jag tror att hon hade en profetisk ådra, även min mor Sylvia hade profetiska ögon och vi fyra döttrar till mamma och pappa heter; Rode, Guny, Febe och Maria. Vi har nog fått en släng av detta profetiska arv, likasom Fillipus fyra döttrar hade profetisk gåva. Apg.21:9

2 Krön. 35; Josia firar påskhögtiden och en sådan högtidlig påskhögtid hade inte hållits sedan domartiden. Josia betyder Herren styrker, Herren ger en gåva. Josia var verkligen en gåva till Israels folk, väl behövligt i rättan tid. Josia var den 16:onde konungen i Juda, son till konungen Amon och hans gemål Jedida. Josia var bara 8 år när han blev konung efter sin fader. Josia dör vid Megiddo, en förtidig död kan man tycka 39 år, därför att Josia tog inte Herrens varning genom Egyptiens konung NEKO.  Neko regerade i Epyptien 609 – 593 f. Kr. och hans mål var att göra Egyptien till en stormakt.

2 Krön. 36; Många sörjde Josia, Josias son Joahas blev kung i Juda i Jerusalem bara 3 månader. Egyptiens kung Neko avsatte Joahas och satte in hans bror Eljakim (Jojakim) som kung över Juda och tog med Joahas till Egypten. Jojakim var 25 år när han blev kung och regerade i 11 år i Juda. Jojakim gjorde vad ont var i Herrens ögon, då kom kungen Nebukadnessar från Babel och fängslade kungen Jojakim och drog med honom till Babel.

Jojakims son Jojakin blev kung i Juda, han var 8 år och regerade 3 månader och 10 dagar i Jerusalem. Han gjorde vad ont var i Herrens ögon, Nebukadnessar hämtade också denna kung till Babel men denna gången tog han också de dyrbara kärlen i Herrens hus. Sidkia bror till Jojakin blev kung i Juda i Jerusalem.

Sidkia var den siste kungen i Juda. Han var 21 år när hn blev kung och regerade i 11 år. Han gjorde vad ont var i Herrens ögon och ville inte lyssna till profeten Jeremias varningar. Han gjorde också uppror mot kung Nebukanessar.

Jerusalems fall
“Också alla de ledande prästerna och folket gick allt längre i sin trolöshet mot Gud. De bedrev hednafolkens alla styggelser och orenade Herrens hus, det som han hade helgat i Jerusalem. Herren, deras fäders Gud, skickade sina budskap till dem gång på gång genom sina sändebud, ty han hade medlidande med sitt folk och sin boning.  Men de gjorde narr av Guds sändebud, de föraktade hans ord och hånade hans profeter, till dess att Herrens vrede över hans folk växte så att det inte mer fanns någon bot.  Då sände han emot dem kaldeernas kung, som dödade deras unga män med svärd i deras helgedom och inte skonade vare sig unga män eller unga kvinnor, inte heller gamla och gråhårsmän. Allt gavs i hans hand.  Och alla kärl i Guds hus, både stora och små, och skatterna i Herrens hus, liksom de skatter som tillhörde kungen och hans förnämsta män, allt förde han till Babel.  De satte eld på Guds hus och bröt ner Jerusalems mur. Alla stadens palats brände de upp i eld och förstörde alla dyrbara föremål.  Dem som hade undkommit svärdet förde han bort i fångenskap till Babel, och de blev slavar åt honom och hans söner till dess att perserna kom till makten.  Herrens ord genom Jeremias mun skulle uppfyllas, nämligen att landet skulle få gottgörelse för sina sabbater – så länge det låg öde hade det sabbat – till dess att sjuttio år hade gått. För att Herrens ord genom Jeremia skulle uppfyllas hände sig i den persiske kungen Koresh första regeringsår att Herren påverkade perserkungen Koresh sinne så att han över hela sitt rike lät utropa följande som också skriftligt kungjordes: “Så säger Koresh, kungen i Persien: Herren, himmelens Gud, har givit mig alla riken på jorden, och han har befallt mig att bygga ett hus åt honom i Jerusalem i Juda. Den bland er som tillhör hans folk må bege sig dit upp, och hans Gud ska vara med honom.” 2 Krön. 36: 14-23

På detta sätt avslutas 1 och 2 Krönikeböckerna. Juda blev bortfört till Babel i 70 år och så uppfylls profetsiorna av Jeremia.

Imorgon prästen ESRAS BOK, Intressant!

Joh. 19:1-22; Jesus ställs inför landshövdingen Pilatus.

GISSLAD!

Jesus utlämnades att bli “gisslad” Gissel; Den gissling som Jesus fick utstå, var den romerska hudflängningen, som vida övergick den judiska och som var den råaste form för misshandling. Det bestod av ett handtag, på vilket tåg eller läderremmar med inflätade blystycken, benbitar eller järntaggar var fästade. Den som blev offer för detta fruktansvärda straff, man band dem utsträckta på en påle. Slagen riktades mot rygg och länder men kunde även riktas mot buk och ansikte. Man fick inte överskrida 40 slag, därför gav man 39 slag för att vara säker på att inte överträda den judiska lagen. Men romarna brydde sig inte om detta, det var officeren som bestämde och godtyckligt kunde avgöra utförandet. Denna tortyr var så grym att romarna själva gav inte detta straff till sina egna romerska förbrytare. Lärjungarna blev gisslade, Paulus blev gisslad fem gånger.

39 OLIKA SJUKDOMAR!

Någon har sagt att det finns bara 39 sjukdomar i grunden ? Jesus fick 39 gisselslag, ett slag för varje sjukdom. Jes. 53:4 säger; “Det var våra sjukdomar han bar våra smärtor tog han på sig” och 1 Petr.2:24; ” Och våra synder bar han i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten. Och genom hans sår har ni blivit botade.” När sjukdomen knackar på dörren, måste vi hålla före att Guds Ord är sant. Jesus korsfästes, en sådan grym död. Tillsammans med Jesus korsfästes två rövare, en på var sida. De skriftlärde, översteprästerna och de äldste i staden hånade Jesus. Kejsare Herodus hånade Jesus. Jesus kunde ha tillkallat legioner av änglar och slagit ner varenda en och själv i ett ögonblick lyfts till skyarna. Men Jesus visste då hade allt varit i onödan ca. 33 år på jorden. Målet för Gud var NU att låta sin Son dö och blod utgjutas för mänsklighetens synd och sjukdom.

JESUS BLEV VÅRAN BOCK!

Golgata utanför staden var platsen där skulle alla folks missgärning och överträdelser dumpas, kom ni ihåg bocken som bars ut, utanför lägret som symbolisera Jesus som går ut, utanför Jerusalem till Golgata. Jesus blev våran bock! 3 Mos.16: 22 “Bocken skall bära alla deras missgärningar på sig ut i ödemarken, och man skall släppa bocken ute i öknen.” Men om detta var slutet, att dö bara, hade det inte funnits någon frälsning för oss. Många korsfästes och dog på denna tiden. Men grejen var att Jesus besegrade döden, med att uppstå från dom döda. Han stiger inte ner från korset, tack Jesus, men han låter naturen ge en hälsning från den allsmäktige Guden. I tre timmar var hela landet i mörker, klipporna rämnade, jordbävning, marken skakades och gravarna öppnades till de heliga som dött och de stod upp från de döda och visade sig. Gud vände ryggen till Jesus när all synd och förbannelse var lagt på Jesus. Gud kan inte ha gemenskap med synd. Jesus fullborda sin mission. Vad händer jo förlåten i templet klyvs på mitten uppifrån och ner, vägen är öppen och fri för varje man, kvinna, pojke och flicka.

DET ÄR FULLBORDAT!

“När officeren och de som tillsammans med honom bevakade Jesus såg jordbävningen och det som hände, blev de mycket förskräckta och sade: “Denne var verkligen Guds Son.” Matt. 27:54 Varje tunga ska bekänna och varje knä ska böjas och bekänna att Jesus Kristus är Herren! Fil.2:6-11 “Fastän han var till i Gudsgestalt, räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyte utan utgav sig själv genom att anta en tjänares gestalt då han blev människa. Han som till det yttre var som en människa ödmjukade sig och blev lydig ända till döden – döden på korset. Därför har också Gud upphöjt honom över allting
och gett honom namnet över alla namn, för att i Jesu namn alla knän skall böja sig, i himlen och på jorden och under jorden, och alla tungor bekänna, Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är Herren. Fil.2:6-11

JESAJAS kapitel 53:1-12; “Vem trodde vår predikan, för vem var Herrens arm uppenbarad? Som en späd planta sköt han upp inför honom, som ett rotskott ur torr jord. Han hade varken skönhet eller majestät. När vi såg honom var hans utseende inte tilldragande. Han var föraktad och övergiven av människor,
en smärtornas man och förtrogen med lidande, lik en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi räknade honom för intet. Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi höll honom för att vara hemsökt, slagen av Gud och pinad. Han var genomborrad för våra överträdelsers skull,
slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade Herren på honom. Han blev misshandlad, men han ödmjukade sig och öppnade inte sin mun. Lik ett lamm som förs bort till att slaktas, lik ett får som är tyst inför dem som klipper det, så öppnade han inte sin mun. Genom våld och dom blev han borttagen. Vem i hans släkte besinnar att när han rycktes bort från de levandes land, blev han plågad på grund av mitt folks överträdelse? Bland de ogudaktiga fick han sin grav, men hos en rik var han i sin död, ty han hade ingen orätt gjort, och svek fanns inte i hans mun. Det var Herrens vilja att slå honom och låta honom lida. När du gör hans liv till ett skuldoffer, får han se avkomlingar och leva länge, och Herrens vilja skall ha framgång genom honom. Genom den vedermöda hans själ har utstått får han se och bli tillfreds. Genom sin kunskap förklarar min rättfärdige tjänare de många rättfärdiga, och deras skulder är det han som bär. Därför skall jag ge honom de många som hans del, och de starka skall han få som byte, eftersom han utgav sitt liv i döden och blev räknad bland förbrytare, han som bar de mångas synd och trädde in i överträdarnas ställe.” Jes.53:1-12

VAD JAG HAR SKRIVET DET HAR JAG SKRIVIT!

Vi är väl inte så där possitiva till “tumverser” men ibland har vi gjort det. Tumvers kan ju bli helt galet, men ibland har verkligen Herren talat till oss genom en tumvers, verkligen. Tumvers är OK, men det får naturligtvis inte vara det enda sättet som vi läser bibeln, vi vill ju att du ska läsa hela bibeln från pärm till pärm. Skräckexemplet av en tumvers är ju, det man oftast skojar om; där det står om Judas att han gick ut och hängde sig och sedan tar man en ny tumvers till och då står det, gå du och gör sammalunda. Helt galet! Men skämt å sido; Stefan och jag hade en situation på TV VISION NORGE i Drammen, där vi var anställda, riktigt tuff situation…. Stefan tog en tumvers och fick upp orden “Vad jag har skrivit, det har jag skrivit” från Joh. 19:22, lägg märke till, detta står bara en enda gång i hela bibeln, läs sammanhanget och vers 22

“Pilatus hade också låtit göra ett anslag som sattes upp på korset. Där stod: “Jesus från Nasaret, judarnas konung.” Det anslaget läste många judar, eftersom platsen där Jesus korsfästes låg nära staden och texten var skriven på hebreiska, latin och grekiska. Då sade judarnas överstepräster till Pilatus: “Skriv inte judarnas konung, utan skriv att han har sagt sig vara judarnas konung.” Pilatus svarade: “Vad jag har skrivit, det har jag skrivit.” Joh.19:19-22

Denna tumvers var så värdefull i denna situation så det förändrade faktiskt hela vår framtid därefter. Men en gång, det kan ju vara en slump, men två gånger då måste det vara något som Herren försöker tala till oss om. Stefan slår upp bibeln i ett läge som vi var i när vi arbetade på Kanal 10 Sverige, han får upp samma bibelord Joh.19:22 “Vad jag har skrivit, det har jag skrivit.” Vi vet att dessa ord är ju inte Jesu ord, det är ju Pilatus ord, men i detta skeende i korsfästelsen av Jesus, använde Gud Pilatus att skriva sanningen; “Jesus från Nasaret Judarnas Konung” och han svarar; “Vad jag har skrivit, det har jag skrivit.” JESUS VAR, ÄR OCH KOMMER ATT VARA JUDARNAS KONUNG.  Jag kan säga denna tumvers är orsaken till att vi gör vad vi gör just nu, rätt eller fel, det kommer väl att visa sig ? Vi jobbar helt och hållet med “SKRIFTEN”, typ bibelkommentar, läsa in skriften, ge skriften till folket som det står.“Vad jag har skrivit, det har jag skrivit” Vi är förbjudna att lägga till något eller ta bort något från Skriften, inte en enda prick….GE FOLKET SKRIFTEN SOM DET STÅR!

“För var och en som hör profetians ord i denna bok betygar jag: Om någon lägger något till dessa ord skall Gud på honom lägga de plågor som det är skrivet om i denna bok.  Och om någon tar bort något från de ord som står i denna profetias bok, skall Gud ta ifrån honom hans del i livets träd och i den heliga staden, som det står skrivet om i denna bok.  Han som betygar detta säger: “Ja, jag kommer snart.” Amen, kom, Herre Jesus! 21 Herren Jesu nåd vare med alla.” Upp.22:18-21

Maria Hallman