BIBELN 365 DAGAR – DAG 229

DAGENS TEXTER; Ps. 107, 108 och Rom. 15:21-33

FRUKTANSVÄRD BRAND NÄRA EKSJÖ GÅGATA OCH GAMMAL KULTUR BRÄNNS UPP. MEN VAD MED FLICKAN 25 ÅR SOM BRÄNDES INNE ? VEM ÄR HON ? VAD HETER HON ? VI SÖRJER ÄNNU EN DAG! VAD MED DE ANHÖRIGA ? VI STÖDER DEM MED VÅRA FÖRBÖNER!  HUR UPPKOM BRANDEN ? VARFÖR FÅR VI INTE VETA ? ÄVEN OM DETTA VAR EN NATURLIG BRAND SÅ HAR VI RÄTT ATT FÅ VETA! JAG ÄR SÅ TRÖTT PÅ DENNA VÄNSTERVRIDNA JOURNALISTIK DÄR MAN SOPAR UNDER MATTAN OCH GÖMMER INFORMATION SOM INTE PASSAR IN I DEN SOCIALISTISKA, DEMODIKTATURISKA BILDEN I SVERIGE. SVENSKA FOLKET FÖRS BAKOM LJUSET, DET EVIGA HYCKLERIET OCH ATT MAN SKA SKYDDA VISSA GRUPPER I VÅRT SAMHÄLLE, DE HOMOSEXUELLA OCH MUSLIMER FÅR INTE RÖRAS, GRANSKAS, SKA BARA FÅ MERA UTAV VÅRA SKATTEMEDEL ATT BETALA DERAS DÖDLIGA DYNGA.

Ps. 107; Här börjar den FEMTE BOKEN i Psaltaren. Författaren till denna psalmen är anonym men tacksam. DE ÅTERLÖSTAS TACKSAMHET;

“Tacka Herren, ty han är god,
ty hans nåd varar i evighet.
Så säger Herrens återlösta,
de som han har återlöst från fiendens hand,
de som han har församlat från länderna,
från öster och väster,
från norr och söder.” Ps. 107:1-3

Därefter upprepar författaren 4 gånger citatet;

vers 6 Men de ropade till Herren
i sin nöd
och han räddade dem ur deras trångmål.

vers 13 Men de ropade till Herren
i sin nöd
och han frälste dem ur deras trångmål.

vers 19 Men de ropade till Herren
i sin nöd,
och han frälste dem ur deras trångmål.

vers 28 Men de ropade till Herren
i sin nöd
och han förde dem ut ur deras trångmål.

Läs och begrunda!

Ps. 108; En psalm av kung David; “Lovprisning och bön om seger.” Många sånger och lovsånger har tagit sin text härifrån. Läs och begrunda! Sjung och va´ Glada, slutsegern är redan klar!

“Mitt hjärta är frimodigt, Gud,
jag vill sjunga och spela, ja, så vill ‘min ära’.
Vakna upp, psaltare och harpa!
Jag vill väcka morgonrodnaden.
Jag vill tacka dig bland folken, Herre,
och lovsjunga dig bland folkslagen.
Ty din nåd är stor och når upp över himlen
och din sanning upp till skyarna.
Upphöjd vare du, Gud, över himlen
och i din härlighet över hela jorden.
Ge oss seger med din högra hand och bönhör mig,
så att dina älskade finner räddning.” Ps. 108:2-7

Rom. 15:21-33; Romarbrevet har genom alla tider haft den största betydelse för den kristna kyrkan. Det var också återupptäckten av läran om rättfärdiggörelsen genom tro, utan laggärningar, som gav upphov till den lutherska reformationen. I oktober 1517 presenterade Martin Luther 95 teser mot det katolska avlatshandeln. En natt spikade Luther upp dessa på slottskyrkodörren i Wittenberg. Vidare kom Luther att hävda att människan blir rättfärdig enbart genom tro och inte genom gärningar. Dessutom menade han att enbart Bibeln var bindande för kyrkan och avvisade därmed läror och bruk som han inte kunde finna stöd för i Bibeln. Han betonade även det allmänna prästadömet, avvisade transsubstantiationsläran och mässofferläran, förkastade klosterlivet och kallade påven för antikrist. Det var reformation och förnyelse inom kyrkan som representerar all evangelisk förnyelse intill denna dag. Romarbrevet har ansetts som Nya Testamentets viktigaste lärobok och har 70 gammaltestamentliga citat. Det finns en författare och präst i England som heter; D.M. Lloyd-Jones som undervisade om Romarbrevet i 15 tusen timmar och skrivet flera böcker om Romarbrevet. Romarbrevet är så mäktigt att det är över min förmåga att kommentera brevet relevant. Tex. Romarbrevet 8 är ett kapitel som man skulle nog kunna gräva sanningar ur under ett helt liv. Romarbrevet är en oerhört intressant bok och för en förkunnare och pastor skulle de nog kunna gräva sanningar och undervisning från Romarbrevet hela sitt arbetsförda liv ? Dagens text talar om; Apostelns kallelse och verksamhet; Rom. kap. 15:14-33 och brevet går mot sitt slut.

Två saker; För det första skriver han om sin kommande missionsresa till Spanien. Det står inte så mycket om denna 4:e missonsresa och vi kan bara spekulera att efter två år i fångenskap i Rom, blev ju Paulus frikänd och frisläppt från sina bojor och det är troligtvis då han reser både åt öst till sitt gamla missionsfält och till väst Spanien o.s.v. bryter helt nu mark som hedningarnas Apostel. Därefter kommer han till Rom för andra gången och där var då den blodtörstige kejsaren Nero och det slutade med att både Apostel Petrus och Paulus fick lida martydöden för Krist evangelium skull.

För det andra som står här i slutet av Rom. 15 handlar om PENGAR. I Makedonien och Akaja har gjorts en insamling till de heliga, fattiga i Jerusalem och dessa pengar ska Paulus förmedla till församlingen i Jerusalem. Apostel Paulus skriver dessa välkända rader, som jag själv har använt flera gånger som offertal. Hedningarna hade fått del av evangeliet om Jesus Kristus och nu tycker Paulus att de ska ge tillbaka i tacksamhet en materiell gåva, PENGAR! Man brukar ju säga på alla TV insamlingar att evangelium är gratis men det kostar att föra ut det, det är sant år 2015. Här är det inte frågan om några stora omkostnader för att föra ut evangeliet utan här är det insamling till de fattiga och behövande, men givandet var en del av det kristna livet, likaså än idag. Sånger lyder; “Han  giver och giver och giver igen…..” Detta DNA har vi fått i modersmjölken, på nytt födelse mjölken ….att giva och giva och giva igen. Gud välsigne Dig.

“Ty om hedningarna har fått del av deras andliga goda, så är de också skyldiga att tjäna dem med sitt materiella goda. När jag har fullgjort detta och på ett säkert sätt överlämnat denna gåva till dem, skall jag resa till Spanien och besöka er på vägen.” Rom. 15:27,28 

Romarbrevets tema är; ”Den rättfärdige skall leva av tro” Rom.1:17″

ROMARBREVET Kap.1-16

UNDERVISANDE HUVUDDEL Kap.1-11

1. Rättfärdiggörelse; Rom. kap.1-5

2. Helgelse; Rom. kap. 6-8

3. Israels ställning inför Gud; Rom. kap. 9-11

FÖRMANANDE HUVUDDEL Kap.12-15

1. Ett liv i kärlek och lydnad; Rom. kap.12,13

2. De starka och de svaga; Rom. kap. 14

3. Judekristna och hednakristna; Rom. kap. 15: 1-13

4. Apostelns kallelse och verksamhet; Rom. kap. 15:14-33

AVSLUTNING MED HÄLSNINGAR Kap.16

Maria Hallman