Hallmans på möte med Runar Sögaard och Jimmie Åkesson

Det kontroversiella pastorsparet Maria och Stefan Hallman var på plats för att lyssna till Jimmie Åkesson. Maria Hallman är bland annat känd för en bok som propagerar för att kvinnans plats är i hemmet.
Foto: Elin Elderud

Runar Sögaard håller “väckelsemöte med Jimmie Åkesson i valrörelsens slutskede. Avsikten är att ge kristna väljare en annan bild av Sverigedemokraterna än den som framträder i media.
Foto: Elin Elderud
Så vill Runar Sögaard locka kristna till SD
JÖNKÖPING Det talas om en ny konservativ kristen höger på frammarsch i Sverige. På nätet finns predikanter som som hetsar mot islam, EU och det liberala samhället. Runar Sögaard reser runt och intervjuar Jimmie Åkesson för att väcka kristenheten. Samtidigt ger kyrkor flyktingar husrum och tar strid mot främlingsfientlighet. Håller hela frikyrkan på att lämna KD för SD eller är offensiven en felsatsning? Och vem står för finansieringen?
Publicerad 6 sep. 2018 19:00
Annons

På scenen i den stora Hammarsköldsalen på Elmia sitter Mats Lindström vid ett elpiano, som en barpianist i gospelskrud.

Han ger sig på Curtis Mayfields klassiker “People get Ready” men allsången vill inte riktigt ta fart. En yngre man med svart jacka och Torshammare runt halsen tittar ner i sin mobiltelefon.

Bredvid pianisten står en bild av en klassisk vit kyrka omgiven av grönskande träd. Längst ner på bilden står det “Runar Sögaard” med stora bokstäver. Den tidigare kändispredikanten, numera ledarskapscoachen, är ute på en mindre turné tillsammans med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Målsättningen: Att “väcka” svensk kristenhet och ta liberalismen ur frikyrkan.

I takt med ett ökat antal flyktingar och Sverigedemokraternas och högerextrema rörelsers framväxt har det svenska samhället polariserats.

Polariseringen är också tydlig inom den svenska kristenheten. Via sin Youtube-kanal ger sig Lars Enarsson, en av den radikala kristna högerns förgrundsfigurer, på islam, EU, aborträtten, etablerade medier, liberalism och socialism. I den timslånga videon “Varning inför valet 2018” uppmanar han tittarna att be för att Sverigedemokraterna ska bli det största partiet – annars väntar en “antikristlig diktatur”. Klippet har 40 000 visningar.

Lars Enarsson använder sig främst av internet för att nå konservativa kristna med sitt nationalistiska budskap.

Sverigedemokraterna har dock haft svårt att locka kyrkobesökare. I valet 2014 fick partiet hälften så stort stöd bland kyrkobesökare som bland befolkningen i stort.

En Sifo-undersökning som tidningen Dagen presenterade i maj visade att stödet ökat kraftigt och att tolv procent av frikyrkobesökarna stödde Sverigedemokraterna. Inom Svenska kyrkan är stödet 19 procent.

Samtidigt är många kyrkor, samfund och församlingar betydligt mer positivt inställda till invandring än genomsnittet. De anordnar språkcaféer, hjälper utsatta EU-migranter, propagerar för flyktingamnesti och engagerar sig för papperslösa.

Under det stora flyktingmottagandet 2015 uppmanade Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, kyrkorna att ge husrum för flyktingarna.

— Svenska kyrkan kan och ska hjälpa våra medmänniskor. Det tillhör grunderna i de kristna värderingarna att öppna sin dörr för människor i nöd, skrev han då.

Flera kyrkor, bland annat Pingstkyrkan, Immanuelskyrkan och Svenska kyrkan, användes som tillfälliga bostäder för flyktingar.

Den tidigare väckelsepredikanten tar plats på scen, men i kväll ska han inte värva efterföljare till Jesus.

Det blonda håret är bakåtstruket, på vänsterarmen bär han en stor klocka.

– Vi är inne på sista veckan av något som jag sett en otrolig längtan efter, säger han och berättar att hundratusentals människor läser hans Facebookinlägg om politik.

Han går till attack mot vad han kallar lögner från media och politiker. I bakgrunden spelar Mats Lindström dämpat på sitt elpiano.

Han berättar att han identifierar sig med Jimmie Åkesson som han menar utsätts för demonisering och lögner.

– Jag har under alla år sett hur olika rättviserörelser har blivit behandlade i media.

Så tystnar musiken och applåderna tar över när Jimmie Åkesson kommer in på scenen.

Klädd i skjorta och blå kavaj tar han plats i fåtöljen framför bilden på den vita kyrkan.

Så här i slutfasen av valrörelsen är partiledaren trött. Kvällen före pressades han i både SVT:s utfrågning och av Carl Bildt.

Intervjuerna med Runar Sögaard tycker han är ett “annorlunda och trevligt” avbrott.

Runar Sögaard har i sin marknadsföring av kvällen utlovat att ställa raka, annorlunda och tuffa frågor för att få fram sanningen.

Varje fråga börjar med en lång utläggning och svepande påståenden om andra politiker, media och samhället. Runar Sögaard står för de mest radikala påståendena – Jimmie Åkesson behöver bara peta in bollen.

– Den senaste veckan har Sverige bokstavligen stått i brand. Först skogar men nu hundratals bilar. Men det finns en skarp ovilja bland media och politiker att tala om vilka som ligger bakom. Via mina källor inom polisen vet jag att det är en viss grupp människor som ligger bakom. Ska det vara självklart att låta fakta och sanningar komma ut oavsett vilka konsekvenser det får beträffande politisk korrekthet?, frågar Runar Sögaard.

– Ja naturligtvis, svarar Jimmie Åkesson.

– Andra partiledare ser politiken som ett uppdrag eller en position, men du har en vision för Sverige, säger Runar Sögaard.

– Ja, jag vill återupprätta folkhemmet som förstördes, säger Jimmie Åkesson som tycker att Sverige blivit allt sämre sedan den dag han föddes för snart 40 år sedan.

Han ser det som sitt kall att “rädda Sverige”.

– Någon måste göra det.

Runar Sögaard har berättat att Sveriges kristna väljare är den primära målgruppen för frågekvällarna med Jimmie Åkesson.

Hammarskjöldsalen rymmer över 1 000 besökare. Den här kvällen är det drygt 150 personer här.

Vilka är de?

Det äkta paret Lisbeth och Monica Wall, som sitter längst bak i salen, är inte “direkt religiösa”. De är medlemmar i Sverigedemokraterna och här för Jimmie Åkesson.

Samma sak kan sägas om de flesta av de besökare som jag pratar med före mötet; de är inte aktiva i någon kyrka och de tänker rösta på Sverigedemokraterna.

Fredrik Hollertz, präst i Råslätts kyrka, var på plats tillsammans med några andra kristna från olika församlingar för att dela ut en folder med 117 bibelverser som rör flyktingar. En reaktion mot Sverigedemokraternas försök att vinna väljare bland kristna.

Han bedömer att många besökare trots allt var aktiva kyrkobesökare.

– Vi som stod där träffade alla människor vi känner igen från församlingarna.

Nästan längst fram vid scenen sitter Kerstin Alpsten, hon är med i Kungsportskyrkan och övertygad Sverigedemokrat.

– Jag tror att SD ökar för att de kommit med det rätta budskapet.

Många pastorer och kyrkoledare har kritiserat Sverigedemokraterna genom att lyfta fram att partiets människosyn krockar med kristendomens budskap. Inför valet 2014 undertecknade 380 pastorer en debattartikel mot SD och för en generös flyktingpolitik. Inför årets val har Pingströrelsen gått ut med ett budskap om “integrationsglädje”.

– Pastorerna ska hålla sig borta från sånt, de har ett annat budskap att förmedla, säger Kerstin Alpsten.

Fredrik Hollertz, präst i Råslätts kyrka, var på plats tillsammans med några andra kristna från olika församlingar för att dela ut en folder med 117 bibelverser som rör flyktingar. Han uppfattar att svensk kristenhet har blivit mer polariserad.
Foto: Elin Elderud
Fredrik Hollertz menar att det finns grupper inom kyrkan som känner sig åsidosatta och besvikna på att präster och pastorer släppt Israelfrågan, abortfrågan och över att de är vänligt sinnade till andra kyrkor och religioner.

– Det är ingen jättestor, men högljudd grupp. De ser konspirationer, anser att vi lever i den yttersta tiden och ser EU som ett katolskt projekt. För dem blir SD ett svar och SD vet precis vilka knappar de ska trycka på.

Från scenen ställer Runar Sögaard många frågor som är viktiga för konservativa kristna.

Publiken får veta att Sverigedemokraterna, likt Donald Trump, vill flytta Sveriges ambassad i Israel till Jerusalem. Att abortgränsen ska sänkas, att Sverige ska lämna EU och att det kristna kulturarvet ska stärkas.

Det är områden som Sverigedemokraterna sällan pratar om och Jimmie Åkessons svar är ofta betydligt mer kortfattade än när han pratar om invandring eller integration.

Publiken applåderar när Jimmie Åkesson berättar att det var befriande att verkligen säga vad han tycker när han i en intervju tidigare i veckan sa att han tyckte att P3 var en “socialliberal skitkanal” som han skulle lägga ner om han var chef. De applåderar när han beskriver prideparaden “som något av det mest obscena som finns i Sverige”, och de applåderar när han säger nej till böneutrop. Vi får veta att han inte har något emot muslimska samlingslokaler men att de helst ska vara röda stugor med vita knutar.

Runar Sögaard anser att pastorer inom frikyrkan behandlar SD som de själva blivit behandlade av samhället under 1900-talet.
Foto: Elin Elderud
När det gäller frågor om Jimmie Åkessons egen tro kanske besökarna som är troende är mindre nöjda med svaren.

Han beskriver Gud som en samling “normer och värderingar” och om han mötte Gud efter döden skulle han bli “väldigt förvånad”.

Jimmie Åkesson berättar att han ber till Gud, men det handlar snarare om terapi än om tro.

– Ibland pratar jag med min katt i stället.

Runar Sögaard citerar en bibelvers:

“Också ni skall älska främlingen. Främlingen som bor bland er ska räknas som infödd och du ska älska honom som dig själv.”

– Hur rimmar det här med den ideologi som du förespråkar?

– Det rimmar väl ändå hyfsat. Jag ställer upp på det men det förutsätter att främlingen inordnar sig i vår gemenskap, svarar Jimmie Åkesson.

Lockar Runars Sögaards samtal med Jimmie Åkesson nya kristna väljare till Sverigedemokraterna?

Predikantens handslag är fast.

Han beskriver turnén som en formidabel succé och berättar att hans mejlkorg svämmar över av meddelanden från kristna som är trötta på att deras ledare talar om hur de ska tycka och hur de ska rösta.

– Präster och pastorer använder sina maktmedel för att försöka styra folket men det går inte.

Tycker du inte att du också talar om för människor hur de ska rösta?

– Nej, för jag har aldrig röstat på vare sig SD eller KD och jag har inte bestämt mig vad jag ska rösta på, säger han och beskriver hur han identifierar sig med Jimmie Åkessons utsatthet i media.

När jag lyssnar på dig på scenen, lyfter du på många sätt fram Sverigedemokraterna som ett bättre alternativ än KD för kristna.

– Nej, jag lyfter bara fram faktiska politiska utspel som Ebba och Pridparaden och abortfrågan, alltså tidigare kärnfrågor för KD som ju föddes ur Pingströrelsen, ur Levi Petrus och han ligger väl förmodligen och snurrar i sin grav vid det här laget.

Du tycker inte att KD står upp för det kristna budskapet längre?

– Nej, Jimmie har helt rätt när han beskriver att det är en strid inom partiet mellan liberalismen och konservatismen.

Även inom frikyrkan så är väl liberalismen ganska stark?

– Absolut och det hoppas jag att vi snart får bukt med, säger han och skrattar

Så hur stor är egentligen grogrunden för en ny invandringskritisk kristen höger?

Teologen och författaren Joel Halldorf har fördjupat sig i religionens återkomst i politiken.

– Det finns runt 250 000 svenskar som är aktiva inom frikyrkan och min uppfattning är att det är väldigt få som passar in i bilden av en konservativ höger. Det är främst en åldrande skara som kommer från små orter. Sverige är inte USA, säger han.

Joel Halldorf tror att många församlingar och pastorer har “stått i första ledet” och tagit emot flyktingar är en förklaring till att Sverigedemokraterna inte haft någon stor framgång inom frikyrkan.

– Det syns också i och med att mycket av kritiken mor Kristdemokraternas hårdare retorik har kommit från kyrkligt aktiva inom partiet. De förlorar kristna väljare men många går också till Centerpartiet.

Teologen och författaren Joel Halldorf tror inte att Sverigedemokraterna kommer att ha speciellt stor framgång i försöken att locka frikyrkliga väljare.
Foto: Zandra Erikshed
Enligt Joel Halldorf är alla trossamfund och pastorer från de etablerade kyrkorna förenade i en flyktingvänlig hållning.

– Lars Enarsson har ingen plattform inom de etablerade frikyrkorna och Runar har väl inte predikat på tio år. Däremot finns det en kyrklig sfär på internet med de här åsikterna men de är inte representativa för svensk kristenhet.

Sverigedemokraterna har växt inom frikyrkan precis som i resten av samhället, men att partiet skulle lyckas ta över Kristdemokraternas tidigare rekordstarka ställning i frikyrkan tror inte Joel Halldorf.

Så hur kommer det sig att Jimmie Åkesson lägger sammanlagt en hel arbetsdag under valrörelsens sista skälvande vecka på Runar Sögaards “väckelsemöten”?

– Det var ändå kvällar som jag har ledigt och vi hade trevligt i Uppsala, det kostar så lite även om jag gärna hade satt mig och ätit på hotellet nu.

Är det en väg för att nå kristna väljare?

– Det är det såklart, men jag tror redan att vi har nått en stor del av vår potential i den gruppen. Vi ser ju en skarp polarisering inom kristenheten där många stödjer oss men många gör det absolut inte. Men att få prata om saker som man normalt inte får prata om på ett lugnt och sansat vis det gör det värt det.

Det så kallade väckelsemötet har hållits i Uppsala, Jönköping och Norrköping. Avslutningen hålls i Stockholm på lördag.

Fakturorna till Runar Sögaards bolag från Fyrishov i Uppsala, Elmia i Jönköping och Louise De Geer i Norrköping landar på 94 000 kronor. Utöver det tillkommer kostnader för vaktbolag. Münchenbryggeriet i Stockholm är inget kommunalt bolag och de uppger inte hur mycket de kommer att fakturera Runar Sögaards bolag.

Enligt Jimmie Åkessons presschef är det Runar Sögaard som betalar alltihop.

Runar Sögaard har skulder hos Kronofogden på nästan 3,7 miljoner kronor. Hans bolag har 45 000 kronor i skulder och flera aktiva betalningsförelägganden.

I en tidigare intervju med Jönköpings-Posten sa Runar Sögaard att mötena finansieras av honom själv.

– Jag var beredd att betala ur egen ficka, men sen har det varit fantastiskt att se att så många människor velat vara med och sponsra det hela.

Är det privatpersoner eller organisationer?

– Företag och privatpersoner.

Det kostar väl ganska mycket att hyra de här hallarna?

– Det gör det absolut, men det har varit väldigt glädjande att se den här responsen (från givare). Senast här i fredags så kom det ifrån… Ifrån Bahamas, en utlandssvensk som bara hade kastat in.

Mycket pengar?

– En del. Engagemanget både innanför och utanför Sveriges gränser pekar mot att folk är angelägna om att det ska bli ett lite ärligare klimat när det gäller politiska diskussioner.

På lördagskvällen tar Jimmie Åkesson plats på Münchenbryggeriets scen på Södermalm för ett sista “väckelsemöte” tillsammans med Runar Sögaard. Det blir partiledarens sista framträdande under 2018 års valrörelse.

Jimmie Åkesson lämnar Elmia efter “väckelsemötet” med Runar Sögaard.
Foto: Elin Elderud